OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Utvinningstempoet må ned

– Det er bra at regjeringa setter fokus på den todelte økonomien og vil motvirke at Norge blir for avhengige av oljeindustrien. Men skatteendringen Stoltenberg presenterte søndag er bare en dråpe i havet. Regulering av aktiviteten i oljesektoren skjer gjennom konsesjonsrundene. Å slutte å gi oljeindustrien nye leteområder i konsesjonsrundene hadde både vært bra for økonomien og klimaet, sier Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt.

Regjeringa er bekymret for todelingen i norsk økonomi og vil ha en bedre balanse mellom olje- og gassindustrien og fastlandsnæringene. Skatteendringene Stoltenberg presenterte 5. mai innebærer å gi en skatteøkning for oljeindustrien på 70 milliarder kroner fra 2013 til 2050.

– Rødt ønsker ingen bråstopp i oljeproduksjonen, men den norske økonomiens oljeavhengighet kan bare endres ved å trappe ned utvinningstempoet. Et annet enkelt og effektivt tiltak, som Norge har gjennomført tidligere, er midlertidig investeringsstopp i oljesektoren. Det gjorde man i 1998, sier Sneve Martinussen.

– Men alt dette må kombineres med målrettede tiltak for å stimulere framtidsrettet næringsutvikling som ikke er fossilbasert. Nye industriarbeidsplasser må hjelpes fram for å overta etter olja.

– I 22. konsesjonsrunde er det utlyst rekordstore nye områder til oljeindustrien. 86 nye blokker er utlyst, søknadsfristen var i desember og det er forventet at tildelingene skjer før sommeren. Hvis man skal ta Stoltenbergs bekymringer om todelt økonomi på alvor, bør ingen av de utlyste blokkene tildeles. Rødt går også inn for å fjerne skattesubsidieringen på letekostnader, sier Sneve Martinussen.

For ytterligere kommentar, kontakt Marie Sneve Martinussen: 416 76 293

Pressefoto til fri bruk: https://picasaweb.google.com/101629573710058999276/MarieSneveMartinussen